medobraní

rámeček plný medu

Je tomu 14 dní, co jsem uskutečnil první medobraní v roce 2015. Ovocné stromy dokvetly, řepka už se také ubírala ke konci a medníky byly celkem hezky zaplněné. Ráno jsem si tedy přivstal a dal se do díla. Tentokrát se pokusím popsat průběh vytáčení podrobněji, aby pochopil každý, jak to s tím medem chodí:-)

Pro včelaře je to radostná událost, na kterou čeká celý rok. Než včelař med získá, tak tomu předchází spousta práce. Musí se o včelky pravidelně starat a kontrolovat, jestli nejsou nemocné. Práce kolem včelek je opravdu dost a z hlavy bych to ani nedokázal vše vypsat. Když se porozhlédnete po mém blogu, tak určitě naleznete mnoho zajímavých úkonů, které jsou třeba udělat a to zde není zdaleka vše. Ale pojďme zpět k tomu radostnému dni. Ten den, kdy včelař chce vytáčet med, si musí přivstat. Je to z toho důvodu, aby včelky již nenanosili nový nektar do úlu. Tento nektar totiž obsahuje mnoho vody a příliš mnoho vody v medu znamená nebezpečí zkvašení (udává se 21% a více).  Podle evropské normy by med měl obsahovat do 20% vody, norma Český med udává dokonce 19%. O obsahu vody se může včelař přesvědčit tzv. refraktomterem, který na základě lomu světla dokáže obsah vody změřit.

Refraktometr

pohled do refraktometru - refraktometr ukazuje cca 18.2% vody

pohled do refraktometru – refraktometr ukazuje cca 18.2% vody

Pokud je tedy voda v pořádku, může včelař vyjmout rámečky z úlu.

 

Když včelař vybere takto rámky, převeze je do medárny. (Ne každý včelař má medárnu, což je pracoviště určené k vytáčení medu, ale stejně dobře, pro malé včelaře, poslouží kuchyň.) Zde musí včelař odvíčkovat rámečky. Včely totiž buňky se zralým medem zavíčkují. Bohužel nemám pořízené video o odvíčkování. Při druhém medobraní, pokud nějaké bude:-) Se to pokusím napravit a video sem dodám. Zatím ukáži alespoň fotografii, jak takové odvíčkování probíhá:

odvíčkování

Po odvíčkování je potřeba med dostat z buněk. K tomu nám poslouží medomet, který funguje na bázi odstředivé síly. Já si na tento rok vyrobil nerezový medomet. Jeho první zkouška je vidět zde:

Pro zájemce, kteří se zajímají o postup výroby mám dobrou zprávu. Určitě zveřejním článek, jak jsem medomet vyráběl. Takže určitě sledujte tento blog a v některých z příštích příspěvků se postup určitě objeví:-) Ještě bych dodal, že je vidět, že medomet není úplně dokončen. Ještě musím dodělat několik věcí, jako například nátěr nohou, nebo panel na ovládání elektroniky.

Med vytočený z medometu se nakonec přecedí přes síto (na videu je vidět pouze hrubé). To se dělá jednak pro vzhled, aby zákazník měl krásně čirý med a také proto, že kousky pilu urychlují v medu krystalizaci. Květový med, vydrží cca měsíc v tekutém stavu a poté začne krystalizovat. Proto se květový med velmi často pastuje. Pozor! Nepasterizuje, ale pastuje. Med se nijak nezahřívá, ale pouze se míchá. Tím včelař docílí toho, že ostré krystalky medu, ohobluje na jakési kuličky. Krystalky totiž do sebe lépe zapadají a tvoří tak velmi pevnou vazbu a proto je med tak tuhý. Díky pastování vznikne med, který má strukturu podobnou například pastě na zuby. Tento med se dobře maže na chleba a neteče z něj. Spoustu lidí odradí to, že med je bílí a na první pohled nevypadá hezky, ale po ochutnání si ho většina lidí zamiluje. O tom, že je to normální med, se můžete sami přesvědčit. pokud ho rozehřejete, bude z něj zase ten čirý krásný med. Ale pozor nezapomeňte na to, že med by neměl překročit 50°C.  Pokud chcete tipy, jak rozehřívat med, přečtěte si  o krystalizaci medu. Také ještě musím upozornit, že pokud si pastovaný med rozehřejete a on vám zase začne tuhnout, už nebude pastovaný, ale bude zase tuhnout do přirozené formy krystalků.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

obrázek včelky